Dynaudio Heritage Special

Vanaf 1 oktober zijn er weer luisterdagen bij Tune Inn: deze keer

de indrukwekkende monitor van Dynaudio : Heritage Special.

Verbluffend.

Op 1 -2 en (koop)zondag 3 oktober staan deze monitoren speelklaar.

We demonstreren om 11.00 -13.00 en 15.00 uur ( Zondag vanaf 13.00 uur)

Dynaudio viert dit jaar zijn 45ste verjaardag. En zoals de traditie gaat bij de Deense luidsprekerbouwer, verschijnt er bij elke belangrijke jubileum wel iets ‘special’. Vijf jaar geleden werd er uitgepakt met de eigentijdse, elegante Special Forty, maar met de Heritage Special kiest het merk voor een nostalgische terugblik die een design van gisteren huwt met techniek van vandaag. Morgen in je woonkamer?

Het lijkt alsof Dynaudio nog maar net de fraaie Special Forty voorstelde, maar neen: dat is ook alweer vijf jaar geleden. Tja, het is zoals het moment dat je ontdekt dat Kurt Cobain 27 jaar geleden de Forever 27-club betrad of dat de eerste Die Hard-film al van 33(!) jaar geleden dateert. Times flies, dat blijk weer. Voor zijn 45ste verjaardag presenteert Dynaudio echter iets heel anders. De Heritage Special mag dan ook net als de (overigens nog altijd beschikbare) Special Forty een boekenplankspeaker zijn, het is toch wel iets helemaal anders. Dit is een luidspreker die veel meer de nostalgiekaart trekt dan het vorige jubileummodel.

De naam ‘Heritage’ geeft het perfect aan: een viering van de begindagen van het merk, maar ook van populaire modellen die tussen 1976 en heden uitkwamen. De vorm en de afwerking in walnootfineer voeren je in elk geval meteen terug naar de jaren zeventig. Oude techniek? Neen, die is wel echt state-of-the-art. Kenners zullen bijvoorbeeld de kenmerkende soft-dome Esostar-tweeter van de Denen herkennen.

De Heritage Special is ook op een ander vlak bijzonder: het model zal slechts beschikbaar zijn een beperkte oplage van 2.500 paren. Kan het nog exclusiever? Jawel, want elke luidspreker is handgemaakt in Denemarken, met als finishing touch het aanbrengen van een fineer van natuurlijke origine. Dat betekent dat tijdens de productie stukken walnootfineer gematcht moeten worden, zodat een paar Heritage Special-speakers echt bij elkaar past. Elk paar is daardoor echt uniek. Door de artisanale aanpak moet er wel drie dagen gewerkt worden aan de kast. Dat is veel langer dan bij een mass-market luidspreker. Al die zweet en tranen – en de echte hightech qua driver en tweeter in de kast – vertaalt zich naar een adviesprijskaartje van net geen 6.000 euro per paar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *